Outplacement begeleiding

Outplacement begeleiding

Je hebt misschien wel eens gehoord van het woord “outplacement,” maar wat betekent het eigenlijk en waarom is het belangrijk? In dit artikel gaan we je alles uitleggen over outplacement begeleiding. Of je nu onlangs je baan hebt verloren, een werkgever bent die overweegt outplacement aan te bieden, of gewoon nieuwsgierig bent naar dit onderwerp, we zullen de basisbeginselen behandelen en je een duidelijk beeld geven van wat outplacement inhoudt.

Wat is outplacement begeleiding?

Outplacement begeleiding is een dienst die wordt aangeboden aan werknemers die hun baan hebben verloren, meestal als gevolg van ontslag of reorganisatie. Het doel van outplacement is om deze werknemers te helpen bij het vinden van nieuw werk en hen te ondersteunen tijdens de overgang naar een nieuwe baan. Dit kan een stressvolle periode zijn, en outplacement biedt de nodige begeleiding en hulpmiddelen om deze overgang soepeler te laten verlopen.

Waarom is outplacement belangrijk?

Outplacement is belangrijk om verschillende redenen:

 1. Emotionele Steun
  Het verliezen van je baan kan een emotioneel zware ervaring zijn. Outplacement begeleiders bieden emotionele steun en helpen werknemers om te gaan met gevoelens van verlies, frustratie en angst.
 2. Carrièrehulp
  Outplacementprofessionals helpen bij het identificeren van carrièredoelen, het bijwerken van cv’s en sollicitatiebrieven en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken. Ze bieden waardevol advies om de kans op het vinden van een nieuwe baan te vergroten.
 3. Netwerken
  Outplacementprogramma’s bieden vaak toegang tot een netwerk van contacten en middelen die anders misschien niet beschikbaar zouden zijn. Dit kan de zoektocht naar een nieuwe baan aanzienlijk vergemakkelijken.
 4. Verhoogde Kansen
  Werknemers die outplacementbegeleiding krijgen, hebben over het algemeen een grotere kans op het vinden van een nieuwe baan dan degenen die dat niet krijgen. Het verbetert de inzetbaarheid en kansen van de werknemer op de arbeidsmarkt.
 5. Werkgeversimago
  Voor werkgevers kan het aanbieden van outplacement een positief imago creëren. Het toont betrokkenheid bij de voormalige werknemers en kan de reputatie van het bedrijf verbeteren.

Hoe werkt outplacement begeleiding?

Outplacementbegeleiding omvat verschillende stappen en elementen:

 1. : In het begin wordt een intakegesprek gehouden om de behoeften en doelen van de werknemer te begrijpen. Dit omvat het bespreken van de professionele achtergrond, vaardigheden en carrièredoelen.
 2. Outplacementprofessionals helpen bij het formuleren van realistische carrièredoelen en stellen een actieplan op om deze doelen te bereiken. Dit kan het bijwerken van een cv, het ontwikkelen van een persoonlijk merk en het identificeren van geschikte vacatures omvatten.
 3. Werknemers worden voorbereid op het sollicitatieproces. Dit omvat sollicitatiebrief- en cv-advies, interviewvaardigheden en het leren van effectieve zoekstrategieën.
 4. Outplacementprogramma’s bieden vaak toegang tot vacaturebanken, netwerkevenementen en andere middelen om de zoektocht naar een nieuwe baan te vergemakkelijken.
 5. Outplacementprofessionals bieden een luisterend oor en begeleiding bij het omgaan met de emotionele aspecten van het verlies van een baan.
 6. Na het vinden van een nieuwe baan, biedt outplacement doorgaans follow-up om ervoor te zorgen dat de werknemer succesvol blijft en eventuele aanpassingsproblemen aanpakt.

Wie biedt outplacement begeleiding aan?

Outplacement wordt vaak aangeboden door gespecialiseerde outplacementbureaus. Deze bureaus hebben experts op het gebied van loopbaanontwikkeling en zijn uitgerust met de nodige middelen en ervaring om werknemers te helpen bij hun overgang naar een nieuwe baan. Sommige werkgevers bieden ook interne outplacementdiensten aan, hoewel dit minder gebruikelijk is.

Outplacement begeleiding
Schuiven naar boven